Frivilliga Radioorganisationen

FRO Elfsborg

Kontaktinformation

FRO Elfsborg
By 8/FömedC / Box 5155
426 05 Västra Frölunda
Besök: FömedC By 129
E-post: elfsborg@fro.se
Tel: 031-692844

Välkommen till FRO Elfsborg

FRO utsikt small

Utsikt från vår klubblokal över Göteborgs skärgård (Foto: Tony Martinsson)

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi utbildar till och bemannar sambandsbefattningar i totalförsvaret, i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap. 

I FRO Elfsborg finner du som är intresserad av teknik, kommunikation och samhällets funktioner din hemvist. Du som är intresserad av FRO är välkommen att hälsa på oss så berättar vi gärna mer om vad FRO Elfsborg kan erbjuda dig. Kanske något av nedanstående?

 • Kvalificerad sambands- och teknikutbildning av erfarna instruktörer
 • Möjlighet att teckna avtal som signalist i hemvärnet eller som sambandsoperatör i civila uppdrag
 • Tillgång till amatörradioanläggning
 • Vara med i vårt eget privata radionätverk
 • Försäkringar under FRO-aktiviteter.
 • Intressanta studiebesök
 • Föredrag; radioteknik, IT-säkerhet, krisberedskap, m.m.
 • Abonnemang i FRO:s IP-telefonisystem

Sist men inte minst, kom och träffa andra med intresse för Radio, Tele och Data. 

Kontaktuppgifter till FRO Elfsborg ser du i vänsterspalten, öppettider och länk till en karta finns på denna sidan.

Integritetspolicy

Nedan är länkar till integritetspolicy för FRO Elfsborg och bilaga till denna.

FRONET Centrumlokalen

FRONET-stationen F32VGA installerad och provkörd i centrumlokalen. Den kommer dock att vara aktiv endast när lokalen är bemannad.

F32VGA 20200819b

 //GT & PI

FRONET Guldheden

Tyvärr måste vi stänga ner FRONET-stationen på Guldheden F32VDG på grund av ackumulatorfel. Vi hoppas få dit en ny ack så snart som möjligt. F32VPA har nästan lika god täckning så försök att länka via denna så länge.

/PI & GT

Shit happens

Vi ber om ursäkt. Det annonserade provet av länkningen 80 MHz Göteborg - Kungälv i söndags kväll (Winga-nätet) blev inte av då vi helt enkelt glömde att slå på länkutrustningen. 

PV & GT

Prov med länkning av 80 MHz-repeatrar Guldheden-Kungälv

Vi genomför nu prov med länkning mellan våra 80 MHz-repeatrar, för närvarande Guldheden och Kungälv. Syftet är bland annat att utöka täckningsområdet för Winga-nätet och planen är att koppla ihop fler repeatrar.

Hängtiden på våra två 80 MHz repeatrar Guldheden och Kungälv är borttagen. Detta medför att ni inte hör när repeatern ”går upp” eller rättare sagt så hör ni ingen bärvåg direkt efter att ni släppt PTT:n. Av tekniska skäl är det en viss fördröjning i länkutrustningen vilket gör att ni måste vänta en-två sekunder efter det att ni har tryckt in sändartangenten innan ni börjar tala om ni vill att de i Kungälv skall höra allt ni säger över Guldheden. Och tvärt om.

Prova gärna att checka in på Winga-nätet nu på söndag via Kungälv du också!

/PV & GT

FRONET Guldheden namnändring

FRONET Göteborg:

Efter påpekande från GJ har FRONET-noden på Guldheden namnändrats 

från N32VGA till F32VDG.

Glöm inte att ändra AUTOPOLL i ini-filen om ni har haft N32VGA som default reläpunkt.

/F32VPI Göran

Winga-nätet tisdagar

Kamrater, som tidigare meddelats kör vi, förutom ordinarie Winga-nät söndagar, ett extra Winga-nät på tisdag kväll som en blygsam ersättning för de inställda Öppet Hus-kvällarna. Tiden är dock ändrad från klockan 19:00 till 20:30!

/Petter Ivar

Radiorekognosering Härryda kommun

På kvällen den 12 maj genomförde FRO Elfsborg en radiorek i Härryda kommun, vi var 10 medlemmar som bemannade kommunhuset, reste antenner och satte upp repeatrar samt åkte runt till olika utpekade platser och testade kommunikationen.

Läs mer...

FRONET-test på 150 MHz

Hej igen. För att prova länkfunktionaliteten i FRONET har vi nu kört igång noden F32DAA i centrala Göteborg. Vi kör på vår simplexkanal VHF enlig sambandsplanen. Kör ni telefoni på den kanalen så se till att ha rätt subton så slipper ni höra FRONET-trafiken. Ett antal packet-modem finns för utlåning om ni saknar egen utrustning. Kontakta elfsborg@fro.se om ni vill vara med och testa, förutsättning är att ni har en signal i T-nätet (bigram). Vi tackar Gustav Erik som en gång i tiden slöjdat ihop denna kompletta FRONET-station som syns på bilden nedan.
Labba på, radio är kul!

NYTT: vi stryker subtonen 141.3 fr.o.m. 2020-04-12 då den förmodligen stör datasignalerna. Noden har också bytt namn till F32DAA. Ytterligare ändringar i nätet kan ske och meddelas då här. /PI

2020-04-19: ny namnändring på Göteborgsnoden: den heter nu N32VGA /PI

 

20200407 F32VAA

F32VPI Göran och F32VGT Kenneth

FRONET-test på 80 MHz

Förmågan att överföra krypterade textmeddelanden utan Internet kan vara bra att ha... Vi skrämde igång två Windowsdatorer och två KPC3+-modem och provade att köra mellan två Aurora-stationer på 80 MHz. Det gick alldeles utmärkt.

Läs mer...

Vi träffas i etern i stället för IRL

FRO-kamrater, i dag körde vi vårt första "Coronanät". Det är tillsvidare ett alternativ till tisdagarnas Öppet Hus på PA och GA. I kväll var vi åtta deltagare men vi hoppas bli fler, checka in du också på kanal 01 tisdagar klockan 19:00! Winganätet fortsätter som vanligt på söndagar klockan 20:30, också det på kanal 01.

Vi kommer att försöka påskynda utbyggnaden av de länkar för 70 MHz-systemet som kommer att göra att medlemmar i de norra och östra delarna av förbundet också kan vara med och ta del av nyheter och diskussioner.

Och som ni kanske läst på fro.se så planerar vi att köra igång ett civilt träningsnät även på kortvåg! Detta kommer att bli spännande och helt i linje med samhällets satsning på det nya totalförsvaret. Håll koll här på hemsidan, det kommer snart ytterligare information om detta.

Ta hand om er och håll koll på läget på krisinformation.se

/Petter Ivar

Öppet hus på PA (Garnisonen) och GA (Centrumlokalen) inställt tills vidare

För att förhindra spridning av Corona/COVID-19-viruset ställer FRO Elfsborg in planerade aktiviteter i Göteborg TILLS VIDARE.

Det gäller Öppet Hus på tisdagarna på PA/GA samt de planerade HV-aktiviteterna på Radarhöjden.

Vi kommer att försöka passa kanal 01 tisdagar från 18:00 och framåt.

Frågor om åtgärden ställs till elfsborg@fro.se 

FRO Elfsborg, styrelsen

 

SE Elfsborg övar samband

Söndagen den 23 februari övade Sambandsenheten Elfsborg sambandsstöd till Tjörns kommun. Scenariot var hårda vindar och stora vattenmämgder med olyckor, strömavbrott och utslagen infrastruktur.

Läs mer...

Medlemsavgift för 2020

Kamrater, dags att betala medlemsavgiften för 2020. Ni ska ha fått mail från styrelsen angående detta så detta är bara en påminnelse. Om ni INTE har fått någon mail kan det bero på att vi har felaktiga uppgifter i medlemsregistret, hör i så fall av er till elfsborg@fro.se 

Medlemsavgiften per kalenderår är 250 kr för enskild medlem, ungdomar upp till 18 år 100 kr eller 350 kr för familjemedlemsskap.

Bankgiro för medlemsavgift:   5124-4630

Du kan nu använda Swish för betalning av medlemsavgiften: 123 589 19 99

 • Glöm ej att ange SL-nummer som betalningsreferens (samtliga vid familjemedl.) !
 • För ny medlem efter 1/7 så gäller avgiften även för påföljande år.
  Medlemsavgiften bör betalas senast den första bankdagen i januari.
  Om du ej betalt årsavgiften innan 1 mars är medlemsskapet ej aktivt längre.
 • Medlemsavgiften måste vara betald för att medlem skall ha rösträtt vid årsstämman.

/Petter Ivar

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök