Frivilliga Radioorganisationen

FRO Elfsborg

Kontaktinformation

FRO Elfsborg
By 8/FömedC / Box 5155
426 05 Västra Frölunda
Besök: FömedC By 129
E-post: elfsborg@fro.se
Tel: 031-692844

Välkommen till FRO Elfsborg

FRO utsikt small

Utsikt från vår klubblokal över Göteborgs skärgård (Foto: Tony Martinsson)

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi utbildar till och bemannar sambandsbefattningar i totalförsvaret, i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap. 

I FRO Elfsborg finner du som är intresserad av teknik, kommunikation och samhällets funktioner din hemvist. Du som är intresserad av FRO är välkommen att hälsa på oss så berättar vi gärna mer om vad FRO Elfsborg kan erbjuda dig. Kanske något av nedanstående?

  • Kvalificerad sambands- och teknikutbildning av erfarna instruktörer
  • Möjlighet att teckna avtal som signalist i hemvärnet eller som sambandsoperatör i civila uppdrag
  • Tillgång till amatörradioanläggning
  • Vara med i vårt eget privata radionätverk
  • Försäkringar under FRO-aktiviteter.
  • Intressanta studiebesök
  • Föredrag; radioteknik, IT-säkerhet, krisberedskap, m.m.
  • Abonnemang i FRO:s IP-telefonisystem

Sist men inte minst, kom och träffa andra med intresse för Radio, Tele och Data. 

Kontaktuppgifter till FRO Elfsborg ser du i vänsterspalten, öppettider och länk till en karta finns på denna sidan.

Integritetspolicy

Nedan är länkar till integritetspolicy för FRO Elfsborg och bilaga till denna.

Kortvåg är fint!

I dag söndag vid 10-tiden körde några radioamatörer och medlemmar i FRO Elfsborg igång en kortvågsring på 80 meter SSB telefoni. Det var Kenneth SM6WZP med co-op Göran SA6AVT mobilt i terränglådan, Patrik SM6VJE, Johan SM6WZR och Hans-Olof SM6NKG. Christer SM6WZQ försökte också komma ut men antennen var inte helt OK, även Anders SM6GT försökte göra sig hörd. Några andra hörde oss också och ramlade in i ringen, bland annat en SM3:a söder om Sundsvall! Peter SA6KHZ var också med en stund. Vi fick byta kanal lite fram och tillbaka beroende på att vi blev överkörda då och då. Kenneth och jag satt i en bil i Delsjöområdet strax öster om Göteborgs centrum med en 5-wattsstation och en portabel dipol mellan två träd. Om man ska tro på SWR-metern gick vi väl ut med 3-4 watt till antennen, och var läsbara hos alla om det nu var tyst på frekvensen. Kortvåg är ett oslagbart kommunikationsmedel! Vi startar på 3690 +/- QRM och det vore trevligt om fler medlemmar ansluter söndagar vid 10:00 (09:00 UTC). Vi behöver träna på HF och portabla antenner/stationer och vi kommer att satsa på utbildning och övningar i detta utomordentliga sambandsmedel framöver.

20200110 SM6WZP

73

SM6WZP/SA6AVT

P.S. vi kör numera på 3702,5 kHz +-QRM D.S.

 

Uppstart - rapport

Då har FRO Elfsborg haft premiär för webbkanalen GustavAdamLive!

Gustav Tore (Kenneth Wassberg) berättade för fjorton deltagare över meet.fro.se om kommande aktiviteter 2021 och annat som är på gång. Vi kommer att upprepa detta så snart vi har något att gå ut med till er medlemmar.

Så håll ögonen öppna och titta in här på elfsborg.fro.se med jämna mellanrum så att ni inte missar någon "sändning".

Håll avstånd - håll ut - håll igång radion.

FRO Elfsborg styrelsen
genom Göran Berglind

Till FRO Elfsborgs medlemmar

Nu är det dags att betala medlemsavgiften till FRO Elfsborg!

I år så är den 300 kr för dig som enskild medlem och har du hela familjen som medlemmar så betalar du bara 350 kr för allihop.

I år har det varit ett väldigt speciellt år med en pandemi som har dragit fram över världen, vi i Sverige har drabbats på många sätt. Men nu börjar samhället komma tillbaka så smått.

Läs mer...

Försvarskonferensen i Skövde

Under dagens Winga-nät lämnade vår vice ordf. Hans-Olof en kort rapport från Försvarskonferensen i Skövde. De olika deltagarnas föredrag finns tillgängliga för lyssning under denna länk. Värd att lyssna på är bl.a. vår medlem Mikael Lagergren från Västerås stad.

/PI 

Prov med länkning 80 MHz Göteborg - Stenungssund

Nu har hängtiden på 80 MHz rpt i Stenungsund tagits bort till förmån för ytterligare prov med att länka ihop GBG och STO rpt på 80 MHz.

Hängtiden är sedan tidigare borttagen på GBGC och Kungälv.

Bakgrunden är att vi genomför lite prov och försök med att länka ihop vårt 80 MHz radionät. Länken är inte påslagen permanent utan vi väljer att provköra den under Winganätet som går på söndagar kl 20:30.

Frågor kan du maila till: elfsborg@fro.se

GT & PV

FRONET Centrumlokalen

FRONET-stationen F32VGA installerad och provkörd i centrumlokalen. Den kommer dock att vara aktiv endast när lokalen är bemannad.

F32VGA 20200819b

 //GT & PI

FRONET Guldheden

Tyvärr måste vi stänga ner FRONET-stationen på Guldheden F32VDG på grund av ackumulatorfel. Vi hoppas få dit en ny ack så snart som möjligt. F32VPA har nästan lika god täckning så försök att länka via denna så länge.

/PI & GT

Shit happens

Vi ber om ursäkt. Det annonserade provet av länkningen 80 MHz Göteborg - Kungälv i söndags kväll (Winga-nätet) blev inte av då vi helt enkelt glömde att slå på länkutrustningen. 

PV & GT

Prov med länkning av 80 MHz-repeatrar Guldheden-Kungälv

Vi genomför nu prov med länkning mellan våra 80 MHz-repeatrar, för närvarande Guldheden och Kungälv. Syftet är bland annat att utöka täckningsområdet för Winga-nätet och planen är att koppla ihop fler repeatrar.

Hängtiden på våra två 80 MHz repeatrar Guldheden och Kungälv är borttagen. Detta medför att ni inte hör när repeatern ”går upp” eller rättare sagt så hör ni ingen bärvåg direkt efter att ni släppt PTT:n. Av tekniska skäl är det en viss fördröjning i länkutrustningen vilket gör att ni måste vänta en-två sekunder efter det att ni har tryckt in sändartangenten innan ni börjar tala om ni vill att de i Kungälv skall höra allt ni säger över Guldheden. Och tvärt om.

Prova gärna att checka in på Winga-nätet nu på söndag via Kungälv du också!

/PV & GT

FRONET Guldheden namnändring

FRONET Göteborg:

Efter påpekande från GJ har FRONET-noden på Guldheden namnändrats 

från N32VGA till F32VDG.

Glöm inte att ändra AUTOPOLL i ini-filen om ni har haft N32VGA som default reläpunkt.

/F32VPI Göran

Winga-nätet tisdagar

Kamrater, som tidigare meddelats kör vi, förutom ordinarie Winga-nät söndagar, ett extra Winga-nät på tisdag kväll som en blygsam ersättning för de inställda Öppet Hus-kvällarna. Tiden är dock ändrad från klockan 19:00 till 20:30!

/Petter Ivar

Radiorekognosering Härryda kommun

På kvällen den 12 maj genomförde FRO Elfsborg en radiorek i Härryda kommun, vi var 10 medlemmar som bemannade kommunhuset, reste antenner och satte upp repeatrar samt åkte runt till olika utpekade platser och testade kommunikationen.

Läs mer...

FRONET-test på 150 MHz

Hej igen. För att prova länkfunktionaliteten i FRONET har vi nu kört igång noden F32DAA i centrala Göteborg. Vi kör på vår simplexkanal VHF enlig sambandsplanen. Kör ni telefoni på den kanalen så se till att ha rätt subton så slipper ni höra FRONET-trafiken. Ett antal packet-modem finns för utlåning om ni saknar egen utrustning. Kontakta elfsborg@fro.se om ni vill vara med och testa, förutsättning är att ni har en signal i T-nätet (bigram). Vi tackar Gustav Erik som en gång i tiden slöjdat ihop denna kompletta FRONET-station som syns på bilden nedan.
Labba på, radio är kul!

NYTT: vi stryker subtonen 141.3 fr.o.m. 2020-04-12 då den förmodligen stör datasignalerna. Noden har också bytt namn till F32DAA. Ytterligare ändringar i nätet kan ske och meddelas då här. /PI

2020-04-19: ny namnändring på Göteborgsnoden: den heter nu N32VGA /PI

 

20200407 F32VAA

F32VPI Göran och F32VGT Kenneth

FRONET-test på 80 MHz

Förmågan att överföra krypterade textmeddelanden utan Internet kan vara bra att ha... Vi skrämde igång två Windowsdatorer och två KPC3+-modem och provade att köra mellan två Aurora-stationer på 80 MHz. Det gick alldeles utmärkt.

Läs mer...

Vi träffas i etern i stället för IRL

FRO-kamrater, i dag körde vi vårt första "Coronanät". Det är tillsvidare ett alternativ till tisdagarnas Öppet Hus på PA och GA. I kväll var vi åtta deltagare men vi hoppas bli fler, checka in du också på kanal 01 tisdagar klockan 19:00! Winganätet fortsätter som vanligt på söndagar klockan 20:30, också det på kanal 01.

Vi kommer att försöka påskynda utbyggnaden av de länkar för 70 MHz-systemet som kommer att göra att medlemmar i de norra och östra delarna av förbundet också kan vara med och ta del av nyheter och diskussioner.

Och som ni kanske läst på fro.se så planerar vi att köra igång ett civilt träningsnät även på kortvåg! Detta kommer att bli spännande och helt i linje med samhällets satsning på det nya totalförsvaret. Håll koll här på hemsidan, det kommer snart ytterligare information om detta.

Ta hand om er och håll koll på läget på krisinformation.se

/Petter Ivar

Öppet hus på PA (Garnisonen) och GA (Centrumlokalen) inställt tills vidare

För att förhindra spridning av Corona/COVID-19-viruset ställer FRO Elfsborg in planerade aktiviteter i Göteborg TILLS VIDARE.

Det gäller Öppet Hus på tisdagarna på PA/GA samt de planerade HV-aktiviteterna på Radarhöjden.

Vi kommer att försöka passa kanal 01 tisdagar från 18:00 och framåt.

Frågor om åtgärden ställs till elfsborg@fro.se 

FRO Elfsborg, styrelsen

 

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök