SG6FO körde kortvåg 6 juni

Nationaldagsfirandet avlöpte väl på Oscar II med många olika medverkande och litet antennarbeten -  naturen hade knaprat av en stödlina till 40m dipolen och den multibandsvertikal som Petter Ivar donerat blev uppmonterad tillfälligt med gott resultat. Dock med en annan mantelströmsbalun än den choke-balun som bifogades, mest för att koaxen som användes inte riktigt var av den dimension och böjradie som tillät lindning på choke-bobin utan mekaniska bieffekter.

En viss missmatchning fanns på 10 och 12m där 10m var mera trimmat för 11m, möjligen beroende på annan mantelströmsbalun med en kort "svans" mellan antenn och balun.

Mest långväga på FT8 var Argentina och Japan medan kortast avstånd var Trollhättan på 17m. Det sistnämnda är nästan en bedrift i sig med tanke på en vertikal antenn på det bandet. Ovanligast var nog ett ofullbordat QSO med Myanmar, det är nog bara Nordkorea som är mer ovanligt.

Kartan visar hur pass bra vi hördes på FT8 under nationaldagen:
SL 6 juni SG6FO

Vi har även hörts på CW och SSB, dock inte så mycket på SSB då det är svårt att prata samtidigt som det passerar förbi besökare som skall få en pratstund.

Vädret började litet grått med några regnstänk men övergick till rejäl sol och något blåsigt - dock inget ovanligt med blåst på fortet. Överlag en bra dag utan olidliga temperaturer och inga större missöden.

/Gustav Ludvig (Nils H)