FRO på Military Weekend

 

Bilen är fullpackad med radioutrustning och de gröna kläderna är på. Vid ankomst till skjutfältet väntar glada och engagerade kollegor från FRO och andra frivilligorganisationer och någon frågar om kaffet är igång ännu. Dags att rigga utrustningen bestående av trotjänarna Ra180, fälttelefon M/37 ”fältapan” och DART380 samt föreläsningsutrustning i form av dator, projektor och projektorduk. Även ett gäng soldatradio Ra1032 och några Motorolor Ra1183 ur IGR-systemet förbereds för användning och eventuella högantenner och liknande reses.

Kommunikation med Lottakåren prövas så att FRO:s station och Lottakåren kan samverka kring sändning och mottagning av meddelanden över 180-systemet och via den stela fälttelefonförbindelsen när helgens inryckta väl dyker upp. Pennor och papper för krypto-prova-på förbereds och Motorolastationer delas ut till övriga frivilligorganistorners instruktörer för samband med kursledningen under dagen. Kurschefen håller en genomgång om dagens verksamhet och sedan hörs mullret från diverse militära fordon rulla in på parkeringen.

Eleverna som ryckt in för att prova på den gröna verksamheten under torsdag-söndag delas in i grupper och slussas sedan runt till de olika stationerna där FRO, bilkåren, Lottakåren, sjukvård, FMCK och SBK har förevisningar. Kollegorna och jag gör vårt bästa för att intressera eleverna för just vår verksamhet och vi träffar många frågvisa och intresserade individer, vilket är jättekul! Under dagen prövas 180-signalering, prova-på-krypton och soldatradion Ra1032 och signalskydd, signalistens roll och utbildningsgång och mycket annat. När alla grupper så tillslut har besökt samtliga stationer är det sedan dags att packa ihop och inventera bland intresseanmälningarna medan eleverna drar iväg på nya uppdrag exempelvis på skjutbanan.

Efter avstämning med kollegorna om vad vi kan slipa på till nästa gång hjälps vi instruktörer så åt att bryta våra stationer och packar ihop inför hemfärd, förhoppningsvis utökat med ett gäng namn på nya medlemsaspiranter i bagaget.

Många av oss är nog överens om att intresset för den gröna verksamheten nu fått ett uppsving igen och det känns väldigt positivt och roligt att fler personer börjat upptäcka hur roligt man kan ha, hur mycket man kan lära sig och hur viktiga funktioner man kan ha som FRO:are!

När vi fått in ett antal anmälningar inbjuder FRO sedan till introduktionskväll där vi har möjlighet att gå lite mer på djupet kring FRO:s verksamhet, visa våra lokaler och vår gemenskap, fika och ha trevligt ihop samt verka för att faktiskt få in fler medlemmar i vår fantastiska organisation.

Vid pennan

Sofia Carlsson, WS / SA6WSC