Medlemsinformation februari 2021

Elfsborgare!
Granen är utslängd (om ni nu haft någon) och barren uppsopade. Februari bjöd på snö och kyla som omväxling, ungarna är glada och bilägarna svär. Men snart kommer värmen och ljuset, håll ut! Dags att börja planera vårens antennprojekt, själv ska jag försöka få upp en longwire för bättre HF-samband.
Arbetet i förbundet och avdelningarna fortsätter i annorlunda form än tidigare, men har ingalunda avstannat.

Förberedelserna för vår förbundsstämma i mars pågår för fullt. Vissa saker är krångligare när vi inte kan ses face to face men vi försöker göra det bästa möjliga av situationen. Vi planerar som tidigare sagts för en helt digital stämma på webben, mer information kommer med kallelsen. Det är en del punkter som skall avhandlas och röstas om så det är väsentligt att ni läser igenom de dokument som skickas ut med kallelsen. Jag upprepar: det är ni medlemmar som bestämmer hur det ska fungera i FRO Elfsborg, utnyttja er demokratiska rättighet och delta på stämman!

Inga fysiska möten sker nu under "rådande omständigheter" men vi har startat medlemsmöten på webben. Varje tisdag klockan 18:00 till 21:00 (cirka) kan du surfa in på Gustav Adam Open House. Kolla i kalendern Förbundsaktiviteter här till höger för aktuell webbadress och eventuellt tema. Du ansluter när du vill, är kvar så länge du vill och vad du vill prata om bestämmer du själv. Vi kommer dock att ha vissa temakvällar men de kommer att annonseras i god tid. Alla är välkomna!

All övningsverksamhet inom hemvärnet ligger nere, och Göteborgs garnison är i princip stängd för besök. Dock pågår även här verksamhet bakom kulisserna, och det planeras för KFÖ senare i år. Vi håller alla tummar för att viruset snart ger upp.

Det händer också en del inom det civila sambandet. Vi har för närvarande kontakt med sex kommuner i närområdet som är intresserade av våra sambandstjänster på ett eller annat sätt. Boråsavdelningen har sedan tidigare ett etablerat samarbete med Borås kommun och det är nu också föremål för vidare utveckling. Som med allt annat sätter coronan käppar i hjulet även här. Om FRO Elfsborg och vår sambandsenhet skall kunna erbjuda tjänster till dessa uppdragsgivare krävs det fler utbildade civila sambandsoperatörer och sambandsledare. Är du intresserad av civilt samband så ta kontakt med oss, är du lämplig för uppdraget kommer du att få en gedigen utbildning i radiosamband, karttjänst, stabsarbete, med mera. E-posta till elfsborg@fro.se om du vill veta mer.

Det är lite trögt att få in medlemsavgifterna. Hittills (29/1) är det bara 166 av 301 medlemmar som har betalat in sin avgift. Vi försöker verkligen nå så många som möjligt via e-post. Var vänlig och kontrollera din profil här på fro.se så att vi har aktuell e-postadress till dig. Har vi inte din aktuella adress så kommer du också att missa viktig information från FRO Elfsborg.

Amatörradio är en bit av vår föreningsverksamhet. Vi är några amatörer som har startat en kortvågsring på söndagar klockan 10:00 på 80 metersbandet. För information tar du kontakt med SM6WZP kenneth.wassberg@fro.se En del av oss kör med QRP-stationer och enkla antenner, gärna mobilt med alternativ strömförsörjning, en bra träning.

Vårt eget träningsradionät är igång 24/7 i vårt område. Använd detta för kontakt mellan medlemmarna nu under pandemin. Bestämmelser och kanalplaner med mera finns på fro.se under Sambandsplaner och i FRODOK. Saknar du anropssignal så hör du av dig till elfsborg@fro.se så hjälper vi dig framåt. Vi har även ett begränsat antal utlåningsstationer för medlemmar som vill prova på innan eventuellt eget inköp av utrustning.

Förutom medlemsmötena på webben kör vi även Winga-nätet på söndagar klockan 20:30 över vårt 80 MHz radionät. Vi brukar prata om vad som hänt i veckan som gått och vad som skall hända kommande vecka. Checka in du också för de senaste nyheterna från FRO Elfsborg. Arbete pågår med detta 80 MHz-nät för att förbättra täckningen i vårt område, främst norrut (Stenungssund) och österut (Alingsås/Borås). Bor du norrut från Göteborgs centrum räknat och har en Ericsson-station programmerad av oss väljer du kanal GBN för bättre hörbarhet.

Som sagt, verksamheten i FRO Elfsborg står inte helt still. Vi gör vad vi kan med tanke på omständigheterna och försöker hålla kontakt.

Håll ut - Håll avstånd - Håll igång radion!

Styrelsen FRO Elfsborg
genom Göran Berglind