Höllviken sommarkursen 2019

Två utbildningar gick parallellt, dels grundutbildning för civila sambandsoperatörer, dels grundutbildning för sambandsledare. FRO Elfsborg var väl representerat i båda kurserna samt bland instruktörerna.

Efter två veckors teori varvat med praktiska övningar körde vi en systemövning på lördagen 27/7 med fyra utlokaliserade sambandsgrupper. Under övningen hade vi samband via RAKEL, S-70 samt kortvåg. Mycket dåliga konditioner på kortvåg den dagen, solen sken och det var inte lätt att komma igenom bruset. Resning av civil högantenn ingick givetvis i övningarna:

Höllviken 20190719

Instruktören inspekterar:

Höllviken GT 20190719

Det har varit två givande veckor, och vi har också fått en introduktion till verktygen WIS, RIB och LUPP. Dessa kräver dock fungerande datanät/Internet för full funktionalitet så vi fick givetvis lära oss att jobba med papperskartor, trafiklistor och M-blanketter. 

Vill du göra en insats för det nya totalförsvaret (det är allvar nu) så rekommenderar jag att du söker denna kurs! I förbundet räknar vi med ett behov av cirka 60 civila sambandsoperatörer. 

/Petter Ivar