Frivilliga Radioorganisationen

FRO Elfsborg

Kontaktinformation

FRO Elfsborg
By 8/FömedC / Box 5155
426 05 Västra Frölunda
Besök: FömedC By 129
E-post: elfsborg@fro.se
Tel: 031-692844

Välkommen till FRO Elfsborg

FRO utsikt small

Utsikt från vår klubblokal över Göteborgs skärgård (Foto: Tony Martinsson)

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi utbildar till och bemannar sambandsbefattningar i totalförsvaret, i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap. 

I FRO Elfsborg finner du som är intresserad av teknik, kommunikation och samhällets funktioner din hemvist. Du som är intresserad av FRO är välkommen att hälsa på oss så berättar vi gärna mer om vad FRO Elfsborg kan erbjuda dig. Kanske något av nedanstående?

  • Kvalificerad sambands- och teknikutbildning av erfarna instruktörer
  • Möjlighet att teckna avtal som signalist i hemvärnet eller som sambandsoperatör i civila uppdrag
  • Tillgång till amatörradioanläggning
  • Vara med i vårt eget privata radionätverk
  • Försäkringar under FRO-aktiviteter.
  • Intressanta studiebesök
  • Föredrag; radioteknik, IT-säkerhet, krisberedskap, m.m.
  • Abonnemang i FRO:s IP-telefonisystem

Sist men inte minst, kom och träffa andra med intresse för Radio, Tele och Data. 

Kontaktuppgifter till FRO Elfsborg ser du i vänsterspalten, öppettider och länk till en karta finns på denna sidan.

Integritetspolicy

Nedan är länkar till integritetspolicy för FRO Elfsborg och bilaga till denna.

Reportage från en sambandsövning

Sambandsövning på Tjörn

I dessa tider när en del av oss måste jobba hemifrån på grund av COVID-19 så kan man åtminstone glädja sig åt att radiohobbyn går lika bra att ägna sig åt som tidigare och att vi har tillräckligt robusta Internet-tjänster hemomkring... så att vi till exempel kan titta på FRO Elfsborgs kanal på YouTube.

Att inte kunna kommunicera eller ta del av information från omvärlden när man sitter hemma skapar snabbt känslor av otrygghet, ovisshet och isolation. Med kommunikationsmöjligheter bryter man isolationen. Det finns en del studier på äldre människor som visar detta (The effect of information communication technology interventions on reducing social isolation in the elderly).

För dom tjänstemän som jobbar hemifrån är det nära nog "business as usual" tack vare att nästan alla hushåll idag har den infrastrukturen som krävs. Där jag jobbar har vi t.o.m "digital fika" så att vi inte bryter fikatraditionen och fortsätter att ha mer social kontakt på jobbet. Det hade troligtvis inte fungerat alls för 20 år sen - teknologin fanns där, men inte tillgänglig för alla hushåll.

Att kommunikation och samband är viktigt, speciellt under extraordinära omständigheter och så även nu med Coronaviruset är inte svårt att förstå. Viktiga samhällsfunktioner behöver kunna kommunicera med varandra, kommuner och myndigheter behöver kunna förmedla viktig information, åtgärder och instruktioner till medborgarna - annars känner vi oss minst lika övergivna och isolerade som de äldre i studien ovan.

Reportaget i detta inlägget är från en civil sambandsövning med Tjörns kommun. För att samhällsfunktioner ska fungera även under extraordinära omständigheter så är det viktigt att vi övar i civilförsvaret - ingen färdighet utan övning. Vår förhoppning är att man i hela landet tar civilförsvarssatsningen på lika stort allvar som Tjörns kommun - inte bara för att effektivt lösa uppgift också i kris utan även att motverka känslan av otrygghet, ovisshet och isolation som lätt uppstår under prövningar.

Än så länge tar det inte nån tid i anspråk att sträck-se vår YouTube-kanal, men vi kommer att jobba framöver att fylla på med fler filmer från övningar och liknande verksamhet.

DE WZ +

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök