Frivilliga Radioorganisationen

FRO Elfsborg

Kontaktinformation

FRO Elfsborg
BY 24/FömedC / Box 5155
426 05 Västra Frölunda
Besök: FömedC By 129
E-post: elfsborg@fro.se
Tel: 031-692844

Välkommen till FRO Elfsborg

FRO utsikt small

Utsikt från vår klubblokal över Göteborgs skärgård (FOTO: Tony Martinsson)

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi bemannar sambandsbefattningar i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap. 

I FRO Elfsborg finner du som är intresserad av teknik, kommunikation och samhällets funktioner din hemvist. Du som är intresserad av FRO är välkommen att hälsa på oss så berättar vi gärna mer om vad FRO Elfsborg kan erbjuda dig. Kanske något av nedanstående?

  • Intressanta studiebesök (Spårtrafik, 112, Kraftförsörjning mm.).
  • Kvalificerad utbildning av erfarna instruktörer.
  • Tillgång till amatörradioanläggning.
  • Vara med i vårt egna privata radionätverk. (T-nät)
  • Försäkringar under FRO-aktiviteter.
  • Föredrag (Jordning, IT-säkerhet mm.)
  • Abonnemang i FRO:s IP-telefonisystem

Sist men inte minst, kom och träffa andra med intresse för Radio, Tele och Data. 

Kontaktuppgifter till FRO Elfsborg ser du i vänsterspalten, öppettider och länk till en karta finns på denna sidan.

Integritetspolicy

Nedan är länkar till integritetspolicy för FRO Elfsborg och bilaga till denna.

DMR Repeatern på plats

 

Den 31 maj flyttades en av förbundets DMR-repeatrar till vår site "Gustaf" i Guldheden.150531 guldheden extr1 Därmed kan proven med DMR-täckning ifrån vår huvudsite påbörjas.

I väntan på en egen radiolänk mellan kansliet och repeatersiten provar vi lite alternativa lösningar.

 

Vad som händer under provningarna

Repeatern av modell Hytera RD985-VHF körs under proven lite omväxlande i analogt eller digitalt mode. Därför är det viktigt att alla har sina radiostationer programmerade enligt kanalplanen, DMR trafik låter inte så trevligt i en FM-radio. Eftersom vi ännu inte har en fast radiolänk till repeatersiten körs repeatern som en slav mot Master-repeatern på Käringberget. Masterrepeatrarna i ett DMR-nät ställer krav på Internetanslutningen som kan vara svårt att leva upp till med en mobil anslutning. Däremot så har våra tester visat att 4G fungerar bra för slavar. 3G, fungerar också men något mer instabilt vid uppkoppling av radiosamtal.

 

Fjärrstyrning

För att slippa att resa till repeatern varje gång vi behöver byta kanal eller ändra någon 150531 guldheden dmr1parameter så är det viktigt att kunna fjärrstyra repeatern.

 

Eftersom utrymme är en bristvara på många repeatersiter har vi lånat en mycket liten Windowsdator av en medlem för prov.

Det rör sig om en Intel Computestick. Denna dator är inte större än ett halvt cigarettpaket, men innehåller allt som behövs för att kunna fjärrstyra en repeater. Datorn kostar ca 1.800 kronor inklusive en Windows 8.1 licens.

Internatanslutningen sköts av en Dovado Tiny, med ett inkopplat ZTE 4G-modem. Det senare laddat med ett Telia Mobilt bredband (Kontantkort).

Minidatorn och 4G routern ser ni på bilden strax ovanför repeatern.

Eftersom Compute Sticken inte har någon ethernetkontakt så pratar den WiFi med Dovadon, och den enda USB anslutningen används till repeaterns programmeringssladd. Den röda ethernetkabeln på bilden ansluter till repeatern och sköter bla. viderasignaleringen av talet på tidslucka 1.

  Denna installation gör det möjligt för oss att via RDP eller Teamviever konfigurera vår repeatern likaväl som om vi vore på plats. För säkerhets skull så använder vi också en finess i Dovado-routern som kontrollerar alla anslutningar en gång i timman. Detekteras några problem så försker den koppla upp Internet igen och/eller så startar den om sig. 

 

Bild 1: Vår repeatersite "Gustaf" exteriört

Bild 2: Del av radioinstallationen (Klicka för förstorning).

 

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök