Frivilliga Radioorganisationen

FRO Elfsborg

Kontaktinformation

FRO Elfsborg
By 8/FömedC / Box 5155
426 05 Västra Frölunda
Besök: FömedC By 129
E-post: elfsborg@fro.se
Tel: 031-692844

Välkommen till FRO Elfsborg

FRO utsikt small

Utsikt från vår klubblokal över Göteborgs skärgård (Foto: Tony Martinsson)

Frivilliga Radioorganisationen (FRO) är en frivillig försvarsorganisation för sambandsintresserade. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar. Vi utbildar till och bemannar sambandsbefattningar i totalförsvaret, i Försvarsmakten samt inom samhällets krisberedskap. 

I FRO Elfsborg finner du som är intresserad av teknik, kommunikation och samhällets funktioner din hemvist. Du som är intresserad av FRO är välkommen att hälsa på oss så berättar vi gärna mer om vad FRO Elfsborg kan erbjuda dig. Kanske något av nedanstående?

  • Kvalificerad sambands- och teknikutbildning av erfarna instruktörer
  • Möjlighet att teckna avtal som signalist i hemvärnet eller som sambandsoperatör i civila uppdrag
  • Tillgång till amatörradioanläggning
  • Vara med i vårt eget privata radionätverk
  • Försäkringar under FRO-aktiviteter.
  • Intressanta studiebesök
  • Föredrag; radioteknik, IT-säkerhet, krisberedskap, m.m.
  • Abonnemang i FRO:s IP-telefonisystem

Sist men inte minst, kom och träffa andra med intresse för Radio, Tele och Data. 

Kontaktuppgifter till FRO Elfsborg ser du i vänsterspalten, öppettider och länk till en karta finns på denna sidan.

Integritetspolicy

Nedan är länkar till integritetspolicy för FRO Elfsborg och bilaga till denna.

Påminnelse

Kamrater, vi har endast fått in fyra (4) anmälningar till förbundsstämman den 13:e mars! Sista dagen att anmäla sig är nu på onsdag den 9:e mars, och vi vill ha in anmälningar för att kunna beräkna och hinna med matinköpet.

Anmäl dig till elfsborg@fro.se 

FRO Elfsborg
Göran Berglind, förbundssekreterare

 

Medlemsinfo februari 2022

Elfsborgare, äntligen kan vi träffas igen för att genomföra föreningsaktiviteter eller bara ta en fika och tjôta lite. Fortfarande gäller dock att stanna hemma vid symtom och att tvätta tassarna o.s.v. men det har ju blivit en vana nu(?)

Så här såg det ut i tisdags kväll när vi träffades på Gustav Adam:

Tisdag 20220215 på GA liten

Foto: Hans-Olof Cederberg

Fyra man från Stenungssund hälsade på, trevligt. Vi passade också på att diskutera lite materielfrågor.
Välkommen du också, vi har öppet varje tisdag från 18:00 tills vi tröttnar. Adressen är Kronhusgatan 2C, vägbeskrivning/karta finns till vänster i menyn under rubriken Om FRO Elfsborg. 

Söndagen den 13:e mars är det dags för förbundets årsstämma. Det kommer som vanligt att bli val av styrelsefunktionärer och presentation av året som gått. Kallelse med tid och plats m.m. kommer att gå ut under veckan samt att stämmohandlingar kommer att finnas tillgängliga på förbundets sida på nya fro.se. Ta vara på din demokratiska rättighet att vara med och bestämma om förbundets framtid, delta på årsstämman!

Arbetet med den nya hemsidan pågår centralt, och nya funktioner släpps efterhand. Prioriterat just nu är att dels få igång medlemsforumet, dels få igång den nya webbutiken. Det nya medlemsregistret är uppe och snurrar, och enligt vår förbundskassör så är det nya registret så mycket bättre att jobba med jämfört med det gamla. Tyvärr kan vi ännu inte lägga in bilder på vår nya sida, samt att editeringen är lite knölig. Vi håller tummarna för att det blir bättre snart. Som tidigare sagts så kör vi nyheter parallellt här på gamla sidan och på den nya.

Arbetsuppgifter saknas inte för de som vill hjälpa till i vårt föreningsarbete. Nästa tisdag (22/2) ska vi dra lite telekabel i GA-lokalen, fler händer och fötter behövs.

Helgen 2-3:e april kommer vi att ha en arbetshelg, då vi ska tömma ett rum nere i skyddsrummet under Gustav Adam för att på sikt få tillgång till ytterligare förrådsutrymmen. Om du vill hjälpa till med detta anmäler du dig till elfsborg@fro.se På arbetshelger motsv. brukar vi bjuda på pizza eller något annat ätbart. Och så brukar vi ha det trevligt också...

På senaste styrelsemötet konstaterades det att vi betalar mycket pengar för vårt DMR-radionät, men vi utnyttjar det väldigt lite. Vi bestämde att vi om möjligt, så ofta vi kan, skall passa talgrupp 3201 (benämns Förbund2) och prata med varandra! Ni kan också ropa in till Gustav Adam på tisdagkvällarna, vi passar DMR-en. (Vi passar 80 MHz också om ni vill anropa på det nätet)

För er som är radioamatörer så kör vi en FRO-ring på 3702,5 kHz varje söndag morgon kl 10:00 SNT. Checka in du också, hälsar SM6WZP Kenneth a.k.a. Gustav Tore.

Och varje söndag kväll klockan 20:30 kör vi Winga-nätet på kanal 01 över vår 80 MHz-repeater i Göteborg. Klockan 20:45 kör Stenungssund igång sitt nät på kanal 05 för alla lite norrut. På dessa nät som är till för alla medlemmar med t-nätssignal får du reda på vad som har hänt och vad som kommer att hända i föreningarna. 

Det är på gång lite grejor med ett antal kommuner i vårt geografiska område, samt att länsstyrelsen i Västra Götaland har börjat intressera sig av hjälp från de frivilliga försvarsorganisationerna. Detta innebär att vi inom en snar framtid kommer att ha ett stort behov av flera civila sambandsoperatörer och sambandsledare. Är du intresserad av ett sådant uppdrag kontaktar du oss via elfsborg@fro.se. Hoppar du på detta spår så kommer du att få en gedigen utbildning i radiosamband och stabsarbete. 

Rekrytering till Hemvärnet pågår för fullt, och omvärldsläget har nog gjort att antalet ansökningar ökar. De som vill bli signalister hamnar ju hos oss, och vi uppmanar alla medlemmar att ta väl hand om våra nya kamrater.

Alla behövs i det nya totalförsvaret. Engagera dig, militärt eller civilt, och var med och gör skillnad.

Styrelsen FRO Elfsborg
gm Göran Berglind

 

Medlemsinfo januari 2022

FRO-kamrater, välkomna till 2022! Vi börjar året med att fylla vår nya hemsida med text, gå in på nya hemsidan och logga in.  Mycket återstår att fylla i, men vi är på gång!

Vi kommer att under arbetets gång publicera nyheter och annat parallellt här och på nya sidan. När det gäller vår kalender med aktiviteter och annat kommer vi endast att använda den nya kalendern på nya fro.se

I övrigt så har förbundsarbetet startat med planering för året, samt förberedelser för förbundets årsstämman. Påminner om att motioner till årets stämma skall vara styrelsen tillhanda senast 2022-01-31.

Påminner också om att betala in medlemsavgiften! Betald medlemsavgift krävs för rösträtt på stämman.

Öppet Hus i centrumlokalen (GA) har startat fr.o.m. tisdag 11 januari, titta in du också, kl 18:00 öppnar vi. Centralstyrelsen anvisningar angående smittspridning gäller, stanna hemma om du har symtom, tvätta/sprira händerna och håll avstånd. Vi kräver inte vaccinationspass, men det är en stark rekommendation att du vaccinerar dig.

Vi har påbörjat arbete med telenätet i centrumlokalen, vill du hjälpa till med detta är du mer än välkommen. Det handlar om kabeldragning, att sätta upp plintar samt dokumentera.

Nytt för i år är att vi tar en blygsam avgift för kaffet i centrumlokalen. Det är ju så att vi har druckit gratis kaffe/te på Radarhöjden i många år, men nu måste vi köpa in detta vilket vi hoppas våra gäster har förståelse för.

Vi har ett spännade år framför oss med fler civila uppdrag på gång. Omvärldsläget kastar en grå skugga över Sverige och totalförsvaret behöver vår hjälp. Kontakta oss om du inte redan är med och gör skillnad. Maila till elfsborg@fro.se om du är intresserad av hemvärn eller den civila krisberedskapen.

Styrelsen FRO Elfsborg

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar styrelsen för FRO Elfsborg

Hoppas att ni alla får en avkopplande Julhelg med god mat och tid för att kunna hålla på med radiohobbyn.

Kanske kommer tomten med en ny radio eller antenn, vem vet.
 
Det gångna året har ju varit ansträngande med pandemin som försvårat aktiviteter vi annars skulle haft.
Ändå har vi kunnat ha öppet hus på webben för alla, haft styrelsemöten och ledningsgruppsmöten på webben.
Vi har också kunnat ha utbildningar i Höllviken under sommar och höst när Covid var i ett lugnare läge.
 
Nu ser vi fram emot 2022 och får hoppas att vi kan öka våra aktiviteter rejält.
I januari hoppas vi att den centrala hemsidan är igång för fullt. Om man är inloggad kan man 
gå vidare till FRO Elfsborg. Där kan man direkt se notiser som beskriver intressanta aktiviteter som vi planerar in under året.
 
Gå gärna in på fro.se med jämna mellanrum och se uppbyggnaden av hemsidan. Det vår huvudsakliga kommunikationsväg.
Det jobbas för fullt på central nivå med att få hemsidan klar, steg för steg.
 
Vi har flera civila åtaganden på gång och i nuläget har vi planeringsmöten med kommuner. 
Gällande hemvärnet så är det full fart med uppdrag. Så FRO Elfsborg lever för fullt.
 
Så titta på hemsidan inpå nyåret så kommer ni att se allt som är på gång.
Det finns plats för dig också om du vill vara med och bidra i samhällskrisberedskapen.
 
God Jul och på återseende.
 
 
Hans-Olof Cederberg
Förbundsordförande FRO Elfsborg

 

Lussefikat med föredrag

Lussefika 1

I tisdags kväll samlades ett antal Elfsborgsmedlemmar för den traditionella julavslutningen som vi kallar Lussekaffe. Vi höll till i vår Centrumlokal på Kronhusgatan, även kallat Gustav Adam, och det bjöds på kaffe, julmust, lussekatter, pepparkakor, glögg med tillbehör och lite julgodis.

Lussefika 2


Vi bjöds också på ett mycket intressant föredrag om Försvarsmakten och utökningsplanerna fram till år 2030. Det var chefen för Elfsborgsgruppen, Peter Forsberg, som höll i detta och det var inspirerande och lärorikt. Ökningen av vår försvarsförmåga leder till ökad tröskeleffekt och trovärdighet, med ett gammalt uttryck; vi kan, vi vill och vi ska försvara oss.


Vår ordförande Hans-Olof Cederberg önskade oss en God Jul och tackade oss för det gångna året. År 2022 ta vi nya tag och utvecklar FRO till en ännu mer trovärdig del av totalförsvaret.

Vi har många uppdrag på gång på den civila sidan och vill du göra skillnad för Sverige tar du kontakt med oss via elfsborg@fro.se

FRO Stenungsund, ny repeaterplats

 

En fredagsmorgon samlades Henrik M, Kjell G och undertecknad för att ta ner FROs repeater från Tjörnbron.
Den var tvungen att tas ner på grund av att avtalet löpte ut och vi var tvungna att hitta en ny plats. 
Vi hade stämt träff med trafikverkets entreprenörer för att komma upp och hämta repeatern med tillbehör från bron.

Ny plats för repeatern är lite längre söderut på Tjörn.
Lite senare på dagen blev det en rejäl promenad upp för berget till den nya platsen för att tillfälligt installera utrustningen. Lite arbete kvarstår, men vi har nu både 80MHz och 160 MHz repeatrana uppe på den nya platsen.

Kanalerna finns i sambandsplan ifall du vill göra ett prov och anropa.

/Johan Gustafsson

 Kjell och Henrik

Höstens sambandsövning

Helgen den 18 - 19 september genomförde FRO Elfsborg en stor sambandsövning. Detta var en gemensam satsning från Sambandsenhet Elfsborg och Borås-avdelningen. Förutom FRO deltog FRG Borås, Frivilliga Flygkåren samt krisberedskapshandläggare från Borås, Ulricehamn och Alingsås kommun. FRO Karlstad medverkade och spelade rollen som MSB.

Läs mer...

Kortvåg är fint!

I dag söndag vid 10-tiden körde några radioamatörer och medlemmar i FRO Elfsborg igång en kortvågsring på 80 meter SSB telefoni. Det var Kenneth SM6WZP med co-op Göran SA6AVT mobilt i terränglådan, Patrik SM6VJE, Johan SM6WZR och Hans-Olof SM6NKG. Christer SM6WZQ försökte också komma ut men antennen var inte helt OK, även Anders SM6GT försökte göra sig hörd. Några andra hörde oss också och ramlade in i ringen, bland annat en SM3:a söder om Sundsvall! Peter SA6KHZ var också med en stund. Vi fick byta kanal lite fram och tillbaka beroende på att vi blev överkörda då och då. Kenneth och jag satt i en bil i Delsjöområdet strax öster om Göteborgs centrum med en 5-wattsstation och en portabel dipol mellan två träd. Om man ska tro på SWR-metern gick vi väl ut med 3-4 watt till antennen, och var läsbara hos alla om det nu var tyst på frekvensen. Kortvåg är ett oslagbart kommunikationsmedel! Vi startar på 3690 +/- QRM och det vore trevligt om fler medlemmar ansluter söndagar vid 10:00 (09:00 UTC). Vi behöver träna på HF och portabla antenner/stationer och vi kommer att satsa på utbildning och övningar i detta utomordentliga sambandsmedel framöver.

20200110 SM6WZP

73

SM6WZP/SA6AVT

P.S. vi kör numera på 3702,5 kHz +-QRM D.S.

 

Uppstart - rapport

Då har FRO Elfsborg haft premiär för webbkanalen GustavAdamLive!

Gustav Tore (Kenneth Wassberg) berättade för fjorton deltagare över meet.fro.se om kommande aktiviteter 2021 och annat som är på gång. Vi kommer att upprepa detta så snart vi har något att gå ut med till er medlemmar.

Så håll ögonen öppna och titta in här på elfsborg.fro.se med jämna mellanrum så att ni inte missar någon "sändning".

Håll avstånd - håll ut - håll igång radion.

FRO Elfsborg styrelsen
genom Göran Berglind

Till FRO Elfsborgs medlemmar

Nu är det dags att betala medlemsavgiften till FRO Elfsborg!

I år så är den 300 kr för dig som enskild medlem och har du hela familjen som medlemmar så betalar du bara 350 kr för allihop.

I år har det varit ett väldigt speciellt år med en pandemi som har dragit fram över världen, vi i Sverige har drabbats på många sätt. Men nu börjar samhället komma tillbaka så smått.

Läs mer...

Försvarskonferensen i Skövde

Under dagens Winga-nät lämnade vår vice ordf. Hans-Olof en kort rapport från Försvarskonferensen i Skövde. De olika deltagarnas föredrag finns tillgängliga för lyssning under denna länk. Värd att lyssna på är bl.a. vår medlem Mikael Lagergren från Västerås stad.

/PI 

Prov med länkning 80 MHz Göteborg - Stenungssund

Nu har hängtiden på 80 MHz rpt i Stenungsund tagits bort till förmån för ytterligare prov med att länka ihop GBG och STO rpt på 80 MHz.

Hängtiden är sedan tidigare borttagen på GBGC och Kungälv.

Bakgrunden är att vi genomför lite prov och försök med att länka ihop vårt 80 MHz radionät. Länken är inte påslagen permanent utan vi väljer att provköra den under Winganätet som går på söndagar kl 20:30.

Frågor kan du maila till: elfsborg@fro.se

GT & PV

FRONET Centrumlokalen

FRONET-stationen F32VGA installerad och provkörd i centrumlokalen. Den kommer dock att vara aktiv endast när lokalen är bemannad.

F32VGA 20200819b

 //GT & PI

FRONET Guldheden

Tyvärr måste vi stänga ner FRONET-stationen på Guldheden F32VDG på grund av ackumulatorfel. Vi hoppas få dit en ny ack så snart som möjligt. F32VPA har nästan lika god täckning så försök att länka via denna så länge.

/PI & GT

Shit happens

Vi ber om ursäkt. Det annonserade provet av länkningen 80 MHz Göteborg - Kungälv i söndags kväll (Winga-nätet) blev inte av då vi helt enkelt glömde att slå på länkutrustningen. 

PV & GT

Prov med länkning av 80 MHz-repeatrar Guldheden-Kungälv

Vi genomför nu prov med länkning mellan våra 80 MHz-repeatrar, för närvarande Guldheden och Kungälv. Syftet är bland annat att utöka täckningsområdet för Winga-nätet och planen är att koppla ihop fler repeatrar.

Hängtiden på våra två 80 MHz repeatrar Guldheden och Kungälv är borttagen. Detta medför att ni inte hör när repeatern ”går upp” eller rättare sagt så hör ni ingen bärvåg direkt efter att ni släppt PTT:n. Av tekniska skäl är det en viss fördröjning i länkutrustningen vilket gör att ni måste vänta en-två sekunder efter det att ni har tryckt in sändartangenten innan ni börjar tala om ni vill att de i Kungälv skall höra allt ni säger över Guldheden. Och tvärt om.

Prova gärna att checka in på Winga-nätet nu på söndag via Kungälv du också!

/PV & GT

FRONET Guldheden namnändring

FRONET Göteborg:

Efter påpekande från GJ har FRONET-noden på Guldheden namnändrats 

från N32VGA till F32VDG.

Glöm inte att ändra AUTOPOLL i ini-filen om ni har haft N32VGA som default reläpunkt.

/F32VPI Göran

Winga-nätet tisdagar

Kamrater, som tidigare meddelats kör vi, förutom ordinarie Winga-nät söndagar, ett extra Winga-nät på tisdag kväll som en blygsam ersättning för de inställda Öppet Hus-kvällarna. Tiden är dock ändrad från klockan 19:00 till 20:30!

/Petter Ivar

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök