Frivilliga Radioorganisationen

FRO Kungsbacka

Kontaktinformation

FRO Elfsborg
By 8/FömedC / Box 5155
426 05 Västra Frölunda
Besök: FömedC By 129
E-post: elfsborg@fro.se
Tel: 031-692844

Medlemsinformation februari 2021

Elfsborgare!
Granen är utslängd (om ni nu haft någon) och barren uppsopade. Februari bjöd på snö och kyla som omväxling, ungarna är glada och bilägarna svär. Men snart kommer värmen och ljuset, håll ut! Dags att börja planera vårens antennprojekt, själv ska jag försöka få upp en longwire för bättre HF-samband.
Arbetet i förbundet och avdelningarna fortsätter i annorlunda form än tidigare, men har ingalunda avstannat.

Förberedelserna för vår förbundsstämma i mars pågår för fullt. Vissa saker är krångligare när vi inte kan ses face to face men vi försöker göra det bästa möjliga av situationen. Vi planerar som tidigare sagts för en helt digital stämma på webben, mer information kommer med kallelsen. Det är en del punkter som skall avhandlas och röstas om så det är väsentligt att ni läser igenom de dokument som skickas ut med kallelsen. Jag upprepar: det är ni medlemmar som bestämmer hur det ska fungera i FRO Elfsborg, utnyttja er demokratiska rättighet och delta på stämman!

Inga fysiska möten sker nu under "rådande omständigheter" men vi har startat medlemsmöten på webben. Varje tisdag klockan 18:00 till 21:00 (cirka) kan du surfa in på Gustav Adam Open House. Kolla i kalendern Förbundsaktiviteter här till höger för aktuell webbadress och eventuellt tema. Du ansluter när du vill, är kvar så länge du vill och vad du vill prata om bestämmer du själv. Vi kommer dock att ha vissa temakvällar men de kommer att annonseras i god tid. Alla är välkomna!

All övningsverksamhet inom hemvärnet ligger nere, och Göteborgs garnison är i princip stängd för besök. Dock pågår även här verksamhet bakom kulisserna, och det planeras för KFÖ senare i år. Vi håller alla tummar för att viruset snart ger upp.

Det händer också en del inom det civila sambandet. Vi har för närvarande kontakt med sex kommuner i närområdet som är intresserade av våra sambandstjänster på ett eller annat sätt. Boråsavdelningen har sedan tidigare ett etablerat samarbete med Borås kommun och det är nu också föremål för vidare utveckling. Som med allt annat sätter coronan käppar i hjulet även här. Om FRO Elfsborg och vår sambandsenhet skall kunna erbjuda tjänster till dessa uppdragsgivare krävs det fler utbildade civila sambandsoperatörer och sambandsledare. Är du intresserad av civilt samband så ta kontakt med oss, är du lämplig för uppdraget kommer du att få en gedigen utbildning i radiosamband, karttjänst, stabsarbete, med mera. E-posta till elfsborg@fro.se om du vill veta mer.

Det är lite trögt att få in medlemsavgifterna. Hittills (29/1) är det bara 166 av 301 medlemmar som har betalat in sin avgift. Vi försöker verkligen nå så många som möjligt via e-post. Var vänlig och kontrollera din profil här på fro.se så att vi har aktuell e-postadress till dig. Har vi inte din aktuella adress så kommer du också att missa viktig information från FRO Elfsborg.

Amatörradio är en bit av vår föreningsverksamhet. Vi är några amatörer som har startat en kortvågsring på söndagar klockan 10:00 på 80 metersbandet. För information tar du kontakt med SM6WZP kenneth.wassberg@fro.se En del av oss kör med QRP-stationer och enkla antenner, gärna mobilt med alternativ strömförsörjning, en bra träning.

Vårt eget träningsradionät är igång 24/7 i vårt område. Använd detta för kontakt mellan medlemmarna nu under pandemin. Bestämmelser och kanalplaner med mera finns på fro.se under Sambandsplaner och i FRODOK. Saknar du anropssignal så hör du av dig till elfsborg@fro.se så hjälper vi dig framåt. Vi har även ett begränsat antal utlåningsstationer för medlemmar som vill prova på innan eventuellt eget inköp av utrustning.

Förutom medlemsmötena på webben kör vi även Winga-nätet på söndagar klockan 20:30 över vårt 80 MHz radionät. Vi brukar prata om vad som hänt i veckan som gått och vad som skall hända kommande vecka. Checka in du också för de senaste nyheterna från FRO Elfsborg. Arbete pågår med detta 80 MHz-nät för att förbättra täckningen i vårt område, främst norrut (Stenungssund) och österut (Alingsås/Borås). Bor du norrut från Göteborgs centrum räknat och har en Ericsson-station programmerad av oss väljer du kanal GBN för bättre hörbarhet.

Som sagt, verksamheten i FRO Elfsborg står inte helt still. Vi gör vad vi kan med tanke på omständigheterna och försöker hålla kontakt.

Håll ut - Håll avstånd - Håll igång radion!

Styrelsen FRO Elfsborg
genom Göran Berglind

 

 

Motionera mera!

Förutom att röra på kroppen nu när vi inte kan gå till gymmet så behöver vi tänka till lite hur vi vill att verksamheten i FRO Elfsborg skall se ut. Vid arbetsmötet i går inför förbundsstämman konstaterar vi att INGA motioner ännu inkommit, så här kommer en liten påminnelse:

I FRO är det medlemmarna som bestämmer, och vi vill ha in motioner för omröstning på stämman, det är er årliga chans att påverka verksamheten i FRO Elfsborg. Dessa motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den 24 januari 2021. Det behöver inte vara några märkvärdiga skrivelser, det räcker med några rader text, typ "Jag vill att vi övar mer kortvåg under 2021". Dina förslag e-postar du till elfsborg@fro.se och anger Motion 2021 i ämnesraden.

Styrelsen FRO Elfsborg
genom Göran Berglind

 

Medlemsinformation januari 2021

Kamrater! Först och främst önskar vi god fortsättning på det nya året och hoppas att det blir bättre än 2020, ett år vi helst vill glömma. Som du säkert läst på fro.se så finns det nu nya kurser att söka om du vill vara med och göra skillnad i samhällets krisberedskap. Kurserna är tillgängliga för medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer, och eftersom det handlar om samband är FRO det självklara organisationsvalet här. 

En påminnelse till er som ännu inte betalat in medlemsavgiften för 2021; fram till 1 januari 2021 har 132 medlemmar betalat in sin medlemsavgift. Gör det nu du också så att du inte går miste om några av de förmåner som följer med medlemsskapet.

Vad du får för medlemsavgiften i FRO:

 • - Tillgång till utbildningarna i vår utbildningskatalog
 • - Resor, kost och logi vid kurser och konferenser
 • - Olycksfallsförsäkring vid aktiviteter
 • - Tillgång till vår websida https://fro.se med kurskataloger, diskussionsforum, dokumentation och annat
 • - Tillgång till vår egen Jitsi-server https://meet.fro.se 
 • - E-postalias typ förnamn.efternamn@fro.se
 • - Efter kortare introduktion tillgång till vårt interna träningsradionät och egen T-nätsignal
 • - Egen anknytning i vårt interna IP-telefonnät
 • - Är du radioamatör står våra klubbstationer till ditt förfogande
 • - Olika föreningsaktiviteter så som studiebesök, föreläsningar och familjedagar
 • - Trevliga kamrater med stort intresse för radio, tele och data
 • - Du lär dig robust kommunikation från grunden med strömförsörjning, antennuppsättning och drift av olika       sambandsmedel
 • - Som medlem kan du göra skillnad genom att delta i samhällets krisberedskap

Under "rådande omständigheter" så är naturligtvis inte alla förmånerna ovan möjliga att utnyttja!

Betald avgift ger dig också rösträtt på förbundsstämman. Medlemsavgiften för enskild medlem år 2021 är 300:- och för familj 350:- Du kan betala genom både bankgiro 5124-4630 FRO Elfsborg eller Swish 123 589 1999 FRO Elfsborg. OBS ange ditt SL-nummer eller namn och adress.

Den 12 januari kör vi igång igen med medlemsmötena på webben, ÖppetHus på GustavAdam, se kalendern Förbundsaktiviteter för tid & plats. Vi planerar att köra dessa tisdagsmöten så länge vi inte kan träffas "i verkligheten".

Glöm inte bort Winga-nätet som körs varje söndag klockan 20:30 på vårt 80 MHz T-nät. Testerna med länkning för längre räckvid norrut och österut pågår för fullt. Om du har en 80 MHz Aurora eller P502 programmerad av oss och bor norrut ska du knappa in kanal GBN, övriga kör på GBC.

Håll ut - Håll avstånd - Håll igång radion

Styrelsen FRO Elfsborg
genom Göran Berglind
elfsborg@fro.se 

 

 

Medlemsinformation december 2020

Medlemmar, vid styrelsemöte 6 december fastställdes datum för FRO Elfsborgs förbundsstämma 2021 till söndagen den 7 mars. Vi planerar för och arbetar på att hålla en Coronasäker digital stämma. Om förutsättningarna ändras, vilket vi naturligtvis hoppas på, kommer fysisk plats och tid meddelas i stället.

I FRO är det medlemmarna som bestämmer, och vi vill ha in motioner för omröstning på stämman, det är er årliga chans att påverka verksamheten i FRO Elfsborg. Dessa motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den 24 januari 2021. Det behöver inte vara några märkvärdiga skrivelser, det räcker med några rader text, typ "Jag vill att vi övar mer kortvåg under 2021". Dina förslag e-postar du till elfsborg@fro.se och anger Motion 2021 i ämnesraden.

Styrelsen arbetar på att sammanställa aktuella dokument inför stämman och senast den 24 febuari kommer vi att skicka ut kallelse med bilagor till er. Det är då viktigt att ni har rätt och fungerande e-postadress i medlemsregistret. Ta en extra koll här på fro.se under Min profil om vi har aktuella uppgifter.

För att ha rösträtt på förbundsstämman måste ni ha betalt medlemsavgiften för 2021. Medlemsavgiften för enskild medlem år 2021 är 300:- och för familj 350:- Kassören uppskattar mycket att ni betalar in detta innan 31 december.

Du kan betala genom både bankgiro 5124-4630 FRO Elfsborg eller Swish: 123 589 1999 FRO Elfsborg. OBS ange ditt SL-nummer eller namn och adress.

Vi får också passa på att önska alla medlemmar en riktigt 

God Jul och ett Gott Nytt År

 f32 Tomte 2020

Håll ut - Håll avstånd - Håll igång radion!

 

FRO Elfsborg styrelsen
genom Göran Berglind

 

SbIT-konferens

Elfsborgare!

Vi uppmanar er teknikintresserade medlemmar att delta i FRO Sambands- och IT-konferens på nätet nu på lördag 28 november. Det blir en heldag framför datorn!

Sändningen sker på en ”olistad” Youtube-kanal. För att titta på sändningen krävs en länk som anges i web-läsaren, denna länk till konferensen distribueras på FRO Facebook-grupp samt hemsidan (Inloggning krävs). Länken presenteras vid 0845. Deltagare har möjlighet att prova sin utrustning samt ringa supportnummer vid problem.

Programmet i punktform, en längre presentation finns på forumet:
0845 Livesändningen startar
0900 Teknikpresentation
0915 Inledning, FRO-information
0925 Paus
0930 Föreläsning, Marcus Nohlberg ”Social Engineering”
Paus
Fortsatt föreläsning av Marcus Nohlberg
1130 LUNCH
1230 Föredrag, Fredrik Färnqvist ”Internets skepnader”
1300 Frågor
1310 Paus
1320 tre föredrag, Peter Franzen ”Säkerhet för videokonferenser” ”Skydd mot Ransomware”
”Säkerhet vid distansarbete”
1405 Frågor
1415 Paus
1430 Föredrag: ”Konfigurationsledning av stora nät” – Mattias Edlund
1510 Aspekter från FRO Riksstämma motion 3, ”Signalering och annan verksamhet i FRO:s radionät”.
1515 Frågor
1525 Paus
1540 (Preliminärt) Intervju – Jonas Leijon, ”Hur mycket kan vi förlita oss på internet?”
1600 Avslutning
1610 Sändningen avbryts

Hälsningar FRO Elfsborg styrelsen
genom Göran Berglind

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök