FRONET-test på 80 MHz

Vår kamrat Kenneth Wassberg fick en idé och jag (Göran Berglind) hakade på. Vi ville se om man kunde använda 80 MHz Aurorastationer för att köra gamla, goa FRONET och överföra textmeddelanden peer to peer. Jag laddade ner programmet från fro.se och slöjdade till en kabel enligt Kenneths anvisningar. Vi använder helt enkelt J2 på baksidan av Aurora-stationen för inkoppling av modemet, LF in, LF ut, jord och PTT behövs. Eftersom jag hade en gammal matrisskrivare stående kopplade jag in denna till datorn och satte parametern AUTOPRINT i FRONET.ini till =ON. Detta gör att alla inkommande telegram skrivs ut direkt på skrivaren.

FRONET test 20200403 2

En gammal laptop (IBM X41) och en OKI matrisskrivare!

FRONET test 20200403 3

Vi kör alltså på en av våra simplexfrekvenser, kanal 52. Medeleffekt räcker gott, det är ca en mil mellan stationerna.

FRONET test 20200403 4

Här är den lilla lådan som gör jobbet. Seriekabel till datorn, slöjdad kabel (en patchkabel med en DSUB på) till radion och 12V in. Modemet går också att köra på ett inbyggt 9V-batteri, smidigt vid mobilt bruk.

FRONET test 20200403 1

Här kommer ett svar från Kenneth (F32VGT) till mig (F32VPI) som skrivs ut direkt på printern när det kommer in, detta är coolt!

Det finns många fler funktioner i gamla FRONET. Den bästa funktionen är att man kan sätta upp en station som nod på någon högt och fritt belägen plats. Då skickar du telegrammen via noden och noden buffrar meddelandena tills dessa att du pollar noden, noden funkar alltså som en mailserver om liknelsen tillåts. Vi kan alltså bygga upp enkla kommunikationsnät på detta sätt som endast är beroende av lite ström. Detta kan vara sambandsgrejen när Internet och mobiltelefonin dör!

Naturligtvis kan man även köra FRONET över kortvåg. Då krävs ett annat modem, och det modemet kan styra kortvågsstationen så att bästa frekvens väljs beroende på årstid och tid på dygnet. Det är lite som ett mini-SWALE.

Vi fortsätter laborera och återkommer med fler rapporter.

F32VPI och F32VGT